неділю, 11 лютого 2018 р.

Символіка
Традиційно на День всіх закоханих люди дарують один одному різні ласощі у формі сердечок. Квіти і маленькі сувенірчкики. Повелось це ще з Середньовіччя. Як писав літописець Семюель Пепіс в 17 столітті, 14 лютого закохані обмінювались маленькими подаруночками: рукавичками, перснями, ласощами. Та незмінними атрибутами свята залишаються валентинки, червоні троянди, голуби і купідончики.

Валентинки

Вважається, що звичай з валентинками з’явився саме завдяки святому Валентину. Однак найдавніше привітання до Дня всіх закоханих, відоме в наші часи, - це вірш, створений в 1415 році герцогом Орлеанським. Перебуваючи в Лондонському Тауері, він, очевидно, намагався якось розважити себе і почав писати дружині валентинки.
Перші валентинки створювалися власними руками. Найталановитіші писали акровірші, в яких перші літери кожного рядка утворювали слово – ім’я коханої/коханого. Трохи згодом в Британії вирішили полегшити завдання людям і почали друкувати збірки віршів – хлопці та дівчата вибирали найкращі та переписували їх у валентинку. З цього і розпочалось виробництво валентинок в промислових масштабах. Ця ідея виникла в американки Есетр Хауленд. Лише за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів.

Троянди

Зрозуміло, що подарувати дівчині на свято букетик квітів – не дивина. Питання лише в тому, чому саме червоні троянди?
Одна з грецьких легенд розповідала, що якось Афродіта бігла на зустріч до свого коханого Адоніса і наступила на кущ білих троянд, які від її божественної крові почервоніли. Та й взагалі, в древні часи греки вважали троянду божественною квіткою. Ще одна історія розповідала, що богиня Флора якось перетворила красиву дівчину на квітку, Афродіта поділилась з нею красою, а три харити подарували їй шарм, Діоніс приніс ароматний нектар, були дари й від інших богів. Коли троянда виросла, її передали богу кохання Еросу і назвали "королевою квітів".
А в римлян була своя легенда: жила колись красива дівчина Rodanthe. Всі хотіли одружитися з нею, а вона відмовлялась. Якось злі залицяльники вдерлись до її дому, що дуже розлютило богиню родючості, тварин та рослин Діану, тому вона перетворила дівчину на троянду, а залицяльників на шипи.
Сьогодні саме троянда вважається квіткою кохання. При цьому існує навіть окрема символіка кольорів: поєднання червоних і білих троянд символізує єдність та дружбу, оранжевий чи кораловий – бажання, бордові троянди – комплімент жінці за її вроду і т.д.
Але, якщо хочете бути оригінальним, подаруйте червоні хризантеми, тюльпани чи гвоздики – вони теж символізують симпатію та любов, маргаритки – комплімент вроді вашої пасії, гарденії – свідчення таємної закоханості, а кактус, як не дивно, говорить про сердечність.

Голуб
Ще з давніх часів одним із символів кохання, вірності та, відповідно, Дня всіх закоханих вважають білого голуба. Легенди розповідають, це були улюблені птахи Венери. Однак в різних країнах ситуація дещо відрізняється. Так, наприклад, в Африці (можливо, через відсутність голубів) птахами кохання вважають різнобарвних папуг: коли вони знаходять собі пару, то завжди сидять дуже близько один до одного.

Мереживо

Колись давно, в часи прекрасних дам і мужніх джентльменів жінки носили із собою мереживну хустинку. Якщо дама випадково впускала її, чоловік повинен був неодмінно підняти. Часом панянки цим зловживали і кидали свої хустинки на землю спеціально, аби познайомитись з представником сильної статі. Так мереживо почало асоціюватись зі справами сердечними.

Купідон



Звідки ж взявся цей малий капосник з торбинкою стріл? Згідно з переказами стародавнього Риму, Купідон – син богині кохання Венери. В Греції його аналогом був син Афродіти Ерос. Завданням Купідона було створювати пари серед богів, керуючи їх серцями і волею. У римлян існувала легенда про кохання Купідона і Психеї. Зображали Купідона, зазвичай, красивим юнаком з крилами, смолоскипом або квіткою і лірою (які сьогодні замінили на стріли кохання).  

Немає коментарів:

Дописати коментар